Dokonale křupavá kůžička
1. TIP
Kuře omyjte a důkladně osušte. Osušení má na křupavou kůžičku velký vliv! Poté rukama do kůže vmasírujte dvě lžíce rozpuštěného másla nebo sádla a lžíci tuku vložte také do břišní dutiny. Kuře na povrchu i uvnitř posolte a lehce okmínujte. Vložte ho do předem vyhřáté trouby a pečte tak, jak jste zvyklí. Pro ještě křupavější kůžičku můžete chvíli před koncem pečení na kuřeti nechat rozpustit kousek másla.
Pokud použijete sádlo, neobávejte se jeho typické chuti ve výsledném pokrmu. Na výslednou chuť masa nebude mít žádný vliv.
2. TIP
Do pekáčku vsypte asi kilo soli a rovnoměrně ji rozprostřete tak, aby vrstva soli byla vysoká zhruba 1,5 cm. Kuře omyjte, osušte a okořeňte podle chuti a položte do pekáče prsíčky dolů. Troubu předehřejte na 210 °C. Mezitím propíchejte kuřeti na pár místech kůži jehlicí, tuk z ní při pečení lépe vyteče, a kuře tak bude ještě křupavější. Vložte do rozpálené trouby a pečte ho 70–90 minut podle typu trouby.
Nemusíte mít strach, že by kuře bylo přesolené. Maso pečené na soli bude slané tak akorát a díky tomu, že sůl vtáhne přebytečnou vlhkost a tuk, bude dokonale křupavé.