Zapečené bramborové gnocchi s gorgonzolou a kuřecím masem na česneku s kurkumou

  • Doba přípravy
    • Do 30 minut
  • Typ masa
    • Kuřecí maso
  • Typ pokrmu
    • Oběd
    • Těstoviny
  • Počet porcí
    • 4 porce
Zapečené bramborové gnocchi s gorgonzolou a kuřecím masem na česneku s kurkumou

Ingredience

  • 400g kuřecích prsíček
  • 100g strouhané gorgonzoly do omáčky, 50g jako vložka
  • 50g rostlinného oleje
  • 100g změklého másla
  • 100 ml teplého mléka
  • 200 ml 33% vlažné smetany
  • 1x najemno pokrájená cibule
  • 1x stroužek česneku nakrájený na plátky
  • muškátový oříšek
  • kurkuma

K ozdobení na závěr:

  • cherry rajčátka  
  • bazalka
  • olivový olej

Ingredience na noky:

  • 600g brambor
  • 200g hladké mouky
  • muškátový oříšek
  • 1 - 2x žloutek
  • 400 - 500g mořské soli, na pečení
  • bílý pepř
  • sůl

Příprava

Kuřecí prsíčka nakrájíme podélně na 4 mm slabé plátky. Přidáme kurkumu a zakápneme olejem. Promícháme a uložíme do chladu odležet. Na pánvi s rozehřátým olejem opečeme po obou stranách nepatrně opepřené a osolené marinované kuřecí maso. Poté bez tuku odložíme pod gril na teplo. Na másle v hrnci krátce orestujeme cibuli a česnek. Zalijeme smetanou s mlékem a přivedeme k varu. Teplotu zmírníme a stálého míchání metlou přidáme gorgonzolu s kousky změklého másla. Krátce povaříme, stáhneme z tepla a rozmixujeme tyčovým mixerem. Dochutíme čerstvě mletým pepřem, muškátovým oříškem. Nesolíme, protože sýr je dostatečně slaný. Do vyhřátých a máslem lehce vytřených hlubokých talířů dáme nejprve teplé noky, které přelijeme sýrovou omáčkou. Nakonec navršíme opečená kuřecí prsíčka a dáme pod rozehřátý gril krátce zazlátnout. Hotové jídlo dozdobíme tomaty a bazalkou.

 

 

Postup na noky:

Na dno pekáče rozsypeme rovnoměrně mořskou sůl, na kterou rozložíme omyté a osušené středně velké brambory ve slupce. Pečeme v troubě při teplotě 150°C zhruba 50 minut. Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přidáme mouku, žloutky, muškátový oříšek, sůl a vypracujeme hladké vláčné těsto. Z těsta vyválíme válečky o průměru 2 cm, které nožem nakrájíme na stejně velké špalíčky. Špalíčky v dlani vytvarujeme na kuličky a vyskládáme na pomoučeném válu. Vidličkou přimáčkneme a naznačíme tvar a mřížku noku. Vaříme v osolené vroucí vodě. Jakmile noky vyplavou, jsou vařené a můžeme je vyndávat plochou děrovanou naběračkou do studené vody s trochou ledové tříště.

 

S gnocchi se v Itálii můžete potkat skoro všude. Někde do těsta přidávají strouhaný parmezán, výborné jsou též s čerstvě nastrouhaným bílým lanýžem z Piemontu ty jsou alespoň podle mě ty nejlepší a nejchutnější… To naopak ve Francii do vařených strouhaných (pasírovaných) brambor přidávají odpalované těsto se sýrem. Navíc, čerstvě pasírované brambory odpařují v kastrolku do sucha. To Italové jsou větší borci, už tím, že brambory pečou! Pečením dostanou z brambor skoro všechnu vodu a vaření si tím nejen zjednoduší, ale i usnadní.

Objednávkové centrum