Zapečená kachna s brusinkami a jablky, bramborová kroketová hruška

  • Doba přípravy
    • Do 60 minut
  • Typ masa
    • Kachní maso
  • Typ pokrmu
    • Oběd
Zapečená kachna s brusinkami a jablky, bramborová kroketová hruška

Ingredience

  • 1x středně velká kachna cca1,5kg
  • 100g anglické slaniny nakrájené na kostičky
  • 1x polévková lžíce kachního sádla možno vepřové
  • 1x lžíce změklého másla
  • 100g očištěného a nakrájeného na plátky celeru
  • 100g petržele
  • 100g mrkve
  • 2x menší cibule pokrájené najemno
  • 400 ml červeného vína
  • 1x polévková lžíce hladké mouky
  • 1x polévková lžíce třtinového cukru
  • 1x bobkový list
  • 5x zrníček nového koření s celým pepřem
  • 4x větvička tymiánu
  • 400 ml kachního nebo kuřecího vývaru
  • 2x jablka očištěná a nakrájená na kostičky
  • 150g mražených nebo kompotovaných brusinek
  • 2x hřebíček s jedním badyánem
  • 20 ml bílého vína kalvádosu
  • sůl

 

Ingredience na kroketovou hrušku:

  • 1kg oškrábaných celých brambor
  • 1 – 2 x žloutek
  • 100g hrubé mouky
  • 100g dětské krupičky
  • 1x polévková lžíce bramborového škrobu
  • rostlinný olej na smažení
  • strouhanka na obalení
  • hřebíček
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl

 

Příprava

Kachnu očistíme (vytaháme špičky a zbytky peří), opláchneme ve studené vodě a osušíme. Naporcujeme na čtyři díly. Prsa a stehna propícháme dřevěnou špejlí a lehce poprášíme v hladké mouce. V hrnci na sucho popustíme slaninu, přidáme sádlo a opečeme kachní maso. Opékáme z obou stran nejprve kůží dolů, na zlatavou barvu. Hotové osolíme a dáme stranou. Na zbylém výpeku orestujeme kořenovou zeleninu. Přidáme divoké koření, část brusinek, cukr a podlijeme červeným vínem. Svaříme skoro do sucha a zalijeme kuřecím vývarem. Přivedeme k varu, stáhneme a opatrně vložíme opečené kachní maso a snítku tymiánu. Dusíme zakryté ve vyhřáté troubě při 180°C do měkka. Hotové kachní maso vyjmeme a dáme do mělké pečící nádoby. Šťávu svaříme na potřebné množství, prolisujeme a přes jemné sítko na maso. Krátce zapečeme v troubě na 200°C na zlatavou kůrčičku.

Na pánvi popustíme máslo a třtinový cukr. Přidáme jablka, brusinky, doplníme hřebíčkem, badyánem. Zastříkneme bílým vínem nebo kapkou jablečného kalvádosu a krátce podusíme. Šťávu z ovoce sváříme skoro do sucha a vrátíme do ní ovoce, které ještě teplé navršíme na pečené kachní maso. Samozřejmě nezapomeneme vyndat badyán s hřebíčkem.

 

Postup na kroketovou hrušku:

Oloupané a omyté brambory uvaříme ve slané vodě do měkka. Slijeme a necháme vychladnout. Do mísy nastrouháme na jemném struhadle brambory a osolíme. Doplníme moukou, bramborovým škrobem, vaječným žloutkem a muškátovým oříškem. Bramborovou hmotu prsty promícháme. Navlhčenou rukou vytvarujeme hrušky, které opatrně obalíme strouhankou, vpíchneme hřebíček (jako bubák – stopka) a dáme do mrazáku na chvilku zatáhnout - zamrazit. Před smažením si rozehřejeme olej, krokety ještě zatuhlé prohodíme opět v proseté strouhance a smažíme pozvolna ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Například 5 x 5cm se smaží zhruba 3 – 4 minuty. Čím větší kroketa – tím delší smažení, počítejte též, že když budete mít brambory řídké, budete muset přidat i více mouky a to není dobré! Proto je lepší, když jsou brambory moučné a nerozvařené.

 

 

Objednávkové centrum