Svatomartinská kachna

Jedním ze zvyků na den Sv. Martina bylo tradiční pečení husy. Na nadarmo se říká: „Radost Martina je hus a džbán vína“. Současnost je však trochu jiná. Širší dostupnost kachního masa obecně vede k tomu, že pečeme Svatomartinskou kachnu!
  • Doba přípravy
    • Hodina a více
  • Typ masa
    • Kachní maso
  • Typ pokrmu
    • Oběd
  • Počet porcí
    • 4 porce
Svatomartinská kachna

Ingredience

1 ks Vodňanská mladá kachna

sůl

kmín

pepř

voda

hladká mouka

Příprava

Jednoduchá a základní příprava: Kachnu omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme papírovou utěrkou. Nasolíme ji po celém povrchu i zevnitř. Mírně posypeme kmínem a vložíme do připraveného pekáčku prsíčky nahoru. Přiklopíme a na pět hodin vložíme do trouby vyhřáté na 120 °C. Kachnu po upečení vyjmeme a rozporcujeme na porce. Šťávu připravíme z vypečeného tuku, který slijeme do kastrůlku a zaprášíme moukou. Mícháme do zlatavé jíšky. Poté zalijeme vodou. Přivedeme k varu a provaříme pět minut. Dochutíme pepřem a solí.

Jako přílohu doporučujeme knedlíky s červeným zelím, džbánek vychlazeného piva či sklenku dobrého vína. Dobrou chuť.

Objednávkové centrum
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací