Šťavnatá kuřecí roláda se špenátem, šunkou a brusinkami

  • Doba přípravy
    • Hodina a více
  • Typ masa
    • Kuřecí maso
  • Typ pokrmu
    • Oběd
  • Počet porcí
    • 4 porce
Šťavnatá kuřecí roláda se špenátem, šunkou a brusinkami

Ingredience

500 g vykostěných stehenních řízků

1 větší cibule

2 stroužky česneku

200 g čerstvého špenátu

50 g sušené šunky

olivový olej

sůl a pepř

alobal

provázek

Příprava

Troubu předehřejeme na 185–190 °C. Cibuli a česnek nakrájíme najemno a ve větší pánvi orestujeme na rozpáleném olivovém oleji 2-3 minuty. Následně přidáme špenát (pokud jsou listy veliké, předem je lehce pokrájíme nebo natrháme), osolíme, opepříme, podlijeme trouchou vody a 1 minutu podusíme. Poté vypneme a směs ponecháme v pánvi. 

Velká roláda

Nachystáme si 2 dostatečně velké pláty alobalu a položíme je na pracovní plochu kratšími stranami směrem k sobě tak, aby se 10 cm vzájemně překrývaly – vznikne tedy 1 plát. Do jeho střední části vodorovně rozprostřeme vedle sebe kuřecí stehenní řízky do souvislé vrstvy (15–20 cm od spodního i horního okraje alobalu ponechte volných), osolíme a opepříme. Na půlku masa rozprostřeme špenát z pánvičky, na něj vodorovně naskládáme sušenou šunku a vše posypeme brusinkami. Poté celý plát masa srolujeme, vzniklou roládu zatočíme do alobalu a jeho volné okraje pevně utáhneme, zahneme a zajistíme provázkem.

Roládu dáme do zapékací nádoby, lehce podlijeme vodou a pečeme 60–65 minut při 185–190 °C. Po uplynutí uvedeného času roládu vyjmeme z alobalu, teplotu v troubě zvyšíme na 220–225 °C a pečeme ještě 15–20 minut. Jakmile bude mít roláda zlatavou barvu, vyjmeme z trouby a podáváme s rýží, brambory nebo bramborovou kaší.

Malé rolády

Můžeme si připravit i malé roládky. Postupujeme stejným způsobem jako u velké rolády, jen použijeme k balení vždy jen jeden kus alobalu a jeden stehenní řízek, do kterého vložíme stejnou náplň a stejným způsobem zatočíme. Vzniknou nám tedy cca 4 roládky. Pečeme o cca 5-10 minut kratší dobu.

Objednávkové centrum
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací