Pečená kachna na pomerančích, rýže tří barev

Je to prostě klasika – nadívaná, staročeská, na kmínu či na pomerančích – kachna bývá spojována s něčím, co připomíná domov, pohodu a chvíle strávené s rodinou. Svou jedinečnost dokazuje i tím, že recept na její přípravu bývá často rodinným pokladem.
  • Doba přípravy
    • Do 60 minut
  • Typ masa
    • Kachní maso
  • Typ pokrmu
    • Oběd
  • Počet porcí
    • 5 porcí

Ingredience

  • 1 středně velká kachna
  • 100 g mrkve nakrájené na plátky
  • 1 středně velká cibule
  • 2 polévkové lžíce změklého másla
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 20 ml portského vína (možno i madeiry)
  • 10 ml pomerančového likéru Grand Marniére
  • 400 ml kachního vývaru
  • 2 stonky tymiánu nebo šalvěje
  • 4 středně velké pomeranče

(včetně blanšírované pokrájené kůry na slabé nudličky

z jednoho pomeranče)

  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Příprava

Postup na kachnu:

Kachnu očistíme, omyjeme a osušíme. Naporcujeme na čtyři díly. Kůži na stehnech a prsou propícháme špejlí. Dochutíme čerstvě mletým pepřem a osolíme. Vložíme do nízké pečící nádoby. Přidáme mrkev, cibuli a snítku tymiánu. Pečeme pozvolna při teplotě 180 °C více jak jednu hodinu dozlatova. Průběžně kachnu otáčíme a sbíráme přebytečný tuk. Maso by mělo být středně propečené, ne vysušené. Do výpeku z kachny nalijeme kachní vývar a odvaříme. Přidáme vinný ocet, třtinový cukr a vaříme tak dlouho, dokud základ nezíská hnědou barvu. Během vaření přidáme část pomerančové kůry a šťávu zalijeme portským vínem. Omáčku krátce svaříme na potřebné množství. Nakonec dochutíme citrónovou šťávou a vmícháme metličkou kousek změklého másla.

Pomeranče nakrájíme na 1 cm silné plátky, které vyskládáme do nízké, máslem vymazané pečící nádoby. Zastříkneme je pomerančovým likérem a přidáme naporcovanou kachnu. Přelijeme omáčkou, kterou přecedíme přes jemné sítko. Takto připravenou kachnu necháme ve vyhřáté troubě na 180°C několik minut probublat. Na závěr odstraníme přebytečný tuk a kachní maso doplníme měsíčkem pomeranče s kouskem kůry a větvičkou tymiánu.

Postup na přípravu rýže:

Hodně jsem si oblíbil vaření rýže na indický způsob (i Číňané ji vaří podobně) a prosím, nikdy na vodě nešetřete, což znamená, že na jeden šálek rýže použijte dva šálky vody.

Do vroucí osolené vody přidáme plátek citronové kůry, kapku oleje a vsypeme potřebné množství rýže, vaříme zhruba 10 – 12 minut. Během vaření rýži často mícháme a dáváme si pozor, aby se nám nerozvařila. Uvařenou rýži po vychladnutí dáme na orestovanou jarní cibulku na másle s kurkumou, promícháme vidličkou a dochutíme solí.

Objednávkové centrum
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací