Mladá kachna na bylinkách

Kachna bývá spojována s něčím, co připomíná domov, pohodu a chvíle strávené s rodinou. Svou jedinečnost dokazuje i tím, že recept na její přípravu bývá často rodinným pokladem.
  • Doba přípravy
    • Do 60 minut
  • Typ masa
    • Kachní maso
  • Typ pokrmu
    • Oběd
  • Počet porcí
    • 4 porce
Mladá kachna na bylinkách

Ingredience

Upéct dobrou kachnu není
vůbec složité. Jediné, na čem
opravdu záleží, je doba
pečení. Správně upečená
kachna se totiž musí na
jazyku rozplývat. Všem, kteří
se pečení kachny obávají,
přinášíme podrobný návod
jak na to.

Kachna:

1 Mladá kachna zn. Vodňanská kachna

1 lžička sladké papriky

1 lžička sušeného tymiánu

½ lžičky sušeného česneku

3 lžičky soli

1 lžička mletého pepře

1 palička česneku

4 bobkové listy

½ hrnečku sherry (lze nahradit portským vínem)

½ hrnečku bílého suchého vína

Omáčka:

½ hrnečku výpečku z pečení kachny (scezený přes plátno, abychom se zbavili přebytečného tuku)

½ hrnečku mléka

½ hrnečku drůbežího vývaru

¼ hrnečku sherry (lze nahradit portským vínem)

¼ hrnečku bílého suchého vína

¼ hrnečku pokrájené jarní cibulky

hladká mouka

sůl, pepř

Příprava

 

Kachnu opláchneme a osušíme. Smícháme papriku, tymián, česnek, sůl a pepř. Touto směsí potřeme kachnu uvnitř i vně.  Kachnu poté necháme odpočívat v lednici, alespoň dvě hodiny.

Troubu předehřejeme na 200°C.  Kachnu propíchneme na několika místech, aby se při pečení lépe uvolnil tuk. Do dutiny vložíme očištěnou česnekovou paličku a bobkový list. Zalomíme křídla a vložíme je pod kachnu, aby se nám při pečení nepřichytila a položíme ji prsíčky dolů na pekáč.  Pečeme cca 30 – 40 minut, poté pekáč vyjmeme a kachnu pomocí lžíce polijeme výpečkem. Odebereme jednu lžíci sádla, které použijeme při přípravě omáčky. Opět pečeme cca 30 minut.

Poté pekáč opět vyjmeme a kachnu polijeme sherry a vínem. Snažíme se něco málo nalít i do dutiny.

Teplotu snížíme na 175°C a pečeme, dokud nebude maso úplně propečené – cca 1 hodinu. Po upečení vyjmeme kachnu z trouby, slijeme výpeček do hrnečku a necháme kachnu asi 10 minut odpočinut.

Postup na omáčku:

Na pánvi spolu s kachním sádlem a cca 2 lžícemi mouky vytvoříme zlatavou jíšku. Přilijeme ½ hrnečku výpečku a řádně rozmícháme, aby nám nevznikly pucky. Přilijeme vývar, sherry a víno. Chvíli ovaříme pod pokličkou, osolíme a opepříme.  Kdyby byla omáčka moc hustá, zjemníme jí mlékem.

Před podáváním vmícháme do omáčky pokrájenou jarní cibulku.

Objednávkové centrum
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací