Kuře tandoori

Vyzkoušejte naše prémiové kuře zase trochu jinak.
  • Doba přípravy
    • Do 45 minut
  • Typ masa
    • Kuřecí maso
  • Typ pokrmu
    • Oběd
  • Počet porcí
    • 4 porce
Kuře tandoori

Ingredience

  • 500 - 600g kuřecích prsíček (možno i stehenních řízků)
  • 500g bílého tučného jogurtu
  • kořenící směs Tandoori Masala nebo pasta
  • kávová lžička česnekového oleje
  • 100g másla
  • olej na rýži
  • 200 ml 33% sladké smetany
  • 500g rýže
  • citrónová kůra
  • kurkuma
  • 2 ks jarní cibulky
  • sůl

Příprava

Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a vkládáme do jogurtové marinády. Marinádu připravíme tak, že do bílého jogurtu vmícháme dvě polévkové lžíce koření tandoori, zakápneme česnekovým olejem a řádně promícháme.

Kuřecí prsa v marinádě poté zabalíme potravinářskou fólií a uložíme do chladu minimálně na jeden až dva dny. Dobré je maso během dne otočit. Jogurt má vynikající a blahodárné účinky na bílá masa. Výborně zpevňuje a drží chutě a při tepelné úpravě neztrácí maso šťavnatost a osobitý charakter!

Kuřecí maso pečeme na pánvi s olejem, možno i na grilu 160 - 180 °C a dopékáme v troubě na 220 - 240 °C na zlatavou kůrku.

Zbylý jogurt nevyhazujeme. Svaříme ho v rendlíku s přidáním 33% sladké smetany a oříškem másla. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixerem a přecedíme. Dle chuti osolíme.

 

Postup přípravy rýže:

Hodně jsem si oblíbil vaření rýže na indický způsob (i Číňané ji vaří dost podobně) a prosím, nikdy na vodě nešetřete! Na jeden šálek rýže - dva šálky vody.

Do vroucí osolené vody přidáme plátek citrónové kůry, kapku oleje a vsypeme potřebné množství rýže, vaříme zhruba 10 -12 minut. Během vaření s rýží často mícháme a dáváme si pozor, aby se nám nerozvařila. Uvařenou rýži po vychladnutí dáme na orestovanou jarní cibulku na másle s kurkumou, promícháme vidličkou a dochutíme solí.

 

Osobně jsem se potkal s nepálskými kuchaři a ti mě srdečně nechali nakouknout do tajů indické gastronomie a musím říci, že tato kuchyně je velmi jednoduchá, rafinovaná a moc dobrá. Pro představu, tandoor je vlastně takový středně vysoký kotlík, který má dole plynový hořák a ten po celém svém obvodu vyhřívá stěny na potřebnou teplotu. V Indii v něm dělají nejen maso, šašliky, ale i různé druhy placek.

Objednávkové centrum
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací