Bezlepková dieta

Lepek (gluten) je směs bílkovin, která je obsažená v obilných zrnech. Nesnášenlivost vzniká na jednu její část - na bílkovinu, která se u pšenice nazývá gliadin, u ječmene hordein, u ovsa avenin a u žita sekalin.

Co je to bezlepková dieta

Bezlepková dieta se dodržuje při nemocech nesnášenlivosti lepku, jako jsou celiakie nebo Duhringův syndrom (Duhringova dermatitida). Nesnášenlivost lepku je při těchto onemocněních trvalá a nelze ji v současné době vyléčit. Základní terapií je celoživotní úplné vyloučení lepku ze stravy.

Výrobky označené jako bezlepkové (ať už slovně nebo symbolem přeškrtnutého klasu) jsou pro dietu vhodné.

Seznam bezlepkových produktů ke stažení (PDF, 372 kB).

Zakázané potraviny

Ječmen, pšenice (včetně špaldy), žito, žitovec (triticale), oves a všechny výrobky, které je obsahují:

  • veškeré výrobky z mouky - pečivo, strouhanka, cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky,
  • vločky, kroupy, krupky, lámanka, krupice,
  • rostlinné maso seitan (vysoký obsah lepku).

Je nutné vyhýbat se i potravinám, které obsahují lepek ve skryté formě. Jedná se o výrobky a jídla, ve kterých byla mouka použita jako přídavek nebo jako „plnidlo", anebo jídla, u kterých při jejich průmyslovém zpracování není jisté, zda lepek obsahují.

Potraviny, u kterých je třeba pečlivě sledovat složení

  • polévky, omáčky
  • kečupy, majonézy, dresinky, hořčice, sojová omáčka, dochucovadla
  • uzeniny, konzervy, paštiky, výrobky z mletého masa
  • sojová a jiná rostlinná masa (klaso, ROBI)
  • kypřicí prášky, pudinky
  • cukrovinky, zmrzliny

Jako náhrada za zakázané potraviny se v bezlepkové kuchyni používají brambory, rýže, kukuřice, pohanka, sója, luštěniny, amarant, proso (jáhly) a výrobky z nich (např. mouka, škroby, krupice...).

Co je to celiakie

Celiakie je celoživotní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. U lidí s touto nesnášenlivostí dochází působením lepku ke změně povrchu sliznice tenkého střeva, mizí zde mikroklky a klky. V důsledku toho se povrch tenkého střeva snižuje, s tím se zmenšuje jeho schopnost trávení a vstřebávání živin.

Typickými příznaky tohoto onemocnění jsou průjem, plynatost, křeče, pokles hmotnosti nebo únava.

Tato porucha se může projevit kdykoliv, v dětství i v dospělosti, a může mít různé projevy.

U dětí se celiakie nečastěji objevuje brzy po poté, co jim byla prvně podána strava obsahující lepek - krupičková kaše, piškoty a polévky zahuštěné moukou. Děti začnou trpět průjmy, mají objemné a nápadně zapáchající stolice. Trpí bolestmi v bříšku, které se začíná postupně zvětšovat. Děti ztrácejí chuť k jídlu, jsou často plačtivé a mrzuté. Ubývají na váze a málo rostou. Může se také projevit anémie z nedostatku železa.

U starších dětí a u dospělých často propuká onemocnění po zátěži (nemoc, těhotenství). Kromě typických příznaků se může objevit zvracení, snížená chuť k jídlu, anémie, osteoporóza (řídnutí kostí), zvýšená kazivost zubů, bolesti kloubů, deprese nebo únava.

Samotná příčina celiakie (tj. nesnášenlivosti lepku) je trvalá a není v současné době vyléčitelná. Proto je jedinou terapií celoživotní vyloučení lepku z potravy. Na bezlepkovou dietu tělo příznivě reaguje velmi rychle. Lidé s těžkou akutní formou celiakie (tzv. floridní) musejí zpočátku vynechat také mléko, veškerá tučná jídla, těžké a dráždivé potraviny. To je nutné do té doby, než se sliznice tenkého střeva „vzpamatuje". Po jejím zahojení je možné jíst všechny potraviny, které neobsahují lepek.

Co je to Duhringův syndrom

Duhringův syndrom (Dermatitis herpetiformis) je kožní projev nesnášenlivosti lepku a je vzácnější než celiakie. Při tomto onemocnění vznikají na různých částech těla svědivé puchýřky podobné oparům. Syndrom se může objevit, podobně jako celiakie, kdykoliv během života. Základní terapií je i v tomto případě bezlepková dieta. Odezva organismu na dietu může však být mnohem pomalejší než u celiakie. U některých lidí je nutné pro zabránění tvorby puchýřků navíc nasadit léky (Disulone).

Více informací o bezlepkové dietě a bezlepkových produktech najdete na:
bezlepek.cz