Rady a tipy

Pro správné hospodyňky i hospodáře přinášíme zajímavé kuchařské tipy na zpracování drůbeže, které se v kuchyni budou zaručeně hodit.

Rady pro správnou hospodyňku a hospodáře. Chceme-li …

… aby se při pečení drůbež nepřichytila k pekáči…

Báječně se osvědčilo ustřihnout kachně (nebo jiné drůbeži) před pečením část křídel, na které je v podstatně jenom kůže - těmi ji podložit namísto mřížky nebo špejlí. Prsíčka ani záda se nepřichytí, křídla se nespálí.

… aby se drůbež dokonale a rychle propekla

Když chceme, aby byla velká drůbež upečená rychleji, probodneme její nejširší části (stehna, případně i prsa) jednou nebo dvěma kovovými jehlicemi a dáme ji s nimi péct - přivedou teplo do středu masa.

… aby mělo kuřátko zlatavou a kůrku

Během pečení ho stačí párkrát potřít černým pivem, nebo medem smíchaným s trochou balsamico octa.

… aby bylo maso šťavnatější

Před vložením do trouby ho zlehka pokapeme citrónovou šťávou.

... aby se nám lépe porcovala

Stačí, abychom před pečením prolomily všechny klouby u stehen a křídel.

…aby nám maso rychleji změklo

Přidáme do vody, ve které se vaří, trochu vodky.

… aby se nám lépe naklepalo

Namočíme paličku do studené vody – maso se na ní už nebude lepit. Popřípadě zakryjeme maso mikrotenovým sáčkem, přes který např. prsní řízek krásně naklepeme.

... aby nás při smažení maso nepopálilo

Nejdříve dáme na pánev trochu soli a až poté tuk, nebo olej a nakonec maso.

… aby byl kuřecí řízek o kousek lepší

Přidáme do rozšlehaného vajíčka 1 – 2 lžíce piva – kůrka bude lehčí a chutnější.

… aby drůbeží kari nebylo moc ostré

Přidejte k němu trochu kokosového mléka, nebo kokosu – ten ostrou chuť zjemní.

… aby bylo drůbeží maso chutnější

Drůbež osolíme ihned při vkládání do hrnce.

… aby se drůbež lépe smažila

Nejideálnější na smažení je vykostěná drůbež. Smažíme zprudka na rozpáleném oleji, aby se maso nevysušilo. Větší a starší kusy před smažením povaříme.

… aby drůbeží maso na grilu chutnalo trochu jinak

Při grilování nasypte na uhlí sušené natě tymiánu nebo rozmarýnu. Maso tak získá zajímavou a neobvyklou příchuť.

… aby se nám řízky nepřipálily

Přidejte do rozehřátého tuku silnější kolečka syrového bramboru nebo mrkve.

… aby se pečené kuřátko ozvláštnilo

Drůbeží maso získá výtečnou chuť, když do břišní dutiny před pečením vložíme svazeček koření - mateřídoušku, majoránku a petrželovou nať.

… aby se zachovala chuť a jemnost masa

Kuřecí maso vařte při nízké teplotě. Kuřecí plátky vložte do vývaru, který má teplotu 80°C. V této teplotě je vařte zhruba 10 minut na každých 100g masa. Poté plátky vyjměte a zabalte do potravinové folie. Nechte několik minut uležet.

… co s kuřecími kostmi?

Kuřecí kosti nevyhazujete. Dejte je vařit na 1 až 2 hodiny, přičemž pravidelně sbírejte pěnu, která se průběžně tvoří. Vývar po uvaření sceďte přes jemné síto a uchovejte v chladu. Tento vývar se výborně hodí ke klasickým či čínským nudlím.

… aby bylo kuřátko křupavé

Než dáte kuře péct, potřete ho citronovou šťávou. Potom už nemusíte používat tuk.

… co když jsme přesolili drůbeží vývar?

Polévku znovu ohřejte a vložte do ní rozpůlenou bramboru, která přebytečnou sůl absorbuje.