Maghrebské kuře

Sladko - slaná marináda a křehoučké kuřátko. Dokonalá kombinace!
  • Doba přípravy
    • Do 60 minut
  • Typ masa
    • Kuřecí maso
  • Typ pokrmu
    • Oběd
  • Počet porcí
    • 4 porce
Maghrebské kuře

Ingredience

1 kuře, 2 lžíce oleje, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce vinného octa, 1 lžíce sherry (i suché tokajské), 1 malá lžička soli, 1 lžička ostré papriky, 2 lžičky sladké papriky, 2-3 stroužky česneku, bujon z jedné kostky masoxu a 2 dl vody, 8-10 menších cibulí, 2 lžíce medu, 1 lžička škrobové moučky.

Příprava

Z octa, oleje, sójové omáčky, vína, soli, papriky a česneku utřeného na kašičku umícháme marinádu. Kuře omyjeme, osušíme, dáme do pekáče, vně i uvnitř polijeme marinádou a necháme marinovat alespoň 2 hodiny v chladničce. Pak pekáč překlopíme a pečeme kuře nejprve prsíčky dolů asi 30 minut ve středně vyhřáté troubě. Pak obrátíme a pečeme dalších 20-30 minut. Nakonec odklopíme poklici a opečeme v otevřeném pekáči dočervena, občas polijeme šťávou, podle potřeby podlijeme vodou. Posledních 20 minut pečení potřeme kuře ze všech stran medem smíchaným se dvěma lžícemi vývaru. Mezitím oloupeme cibuli (nejlépe šalotku) a necháme ji 5 minut vařit ve vývaru z kostky. Ovařenou cibuli přidám do pekáče a pečeme s kuřetem. Zbylý vývar zahustíme lžičkou škrobové moučky a přidáme do šťávy. Kuře má krásnou kůrku, neboť z medu vznikne karamel a chuť není příliš sladká. Upečené kuře rozdělíme na porce, obložíme cibulí, přelijeme šťávou a podáváme s rýží a čerstvým hlávkovým salát či s rajčaty.

Objednávkové centrum
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací